22. feb. 2013

Bleieutslett er ikke noe godt for barnet.

Hva er bleieutslett?

Det typiske for bleieutslett er at huden er rød og irritert, flekkvis eller sammenhengende.  I noen tilfeller er det væskende, hudløse områder, en sjelden gang også med åpne sår og pussblemmer.

Frisk hud fungerer som en naturlig beskyttende barriere.
Bleieutslettet kan komme hvis huden blir lukket inne under bleien i et tett fuktig miljø.  Irritasjonen kan forsterkes av urin, aføring og mekanisk gnissing, men også ved overdreven bruk av vann og såpe.

Diaré øker faren for bleieutslett.

Problemet med bleieutslett er at man lett får infeksjoner i tillegg, ofte en blandingsinfeksjon med bakterier og sopp.
Noen barn reagerer også med rødhet og irritasjon på forskjellige bleiesorter, eller bleien er så dårlig at den ikke holder på fuktigheten.

Hva kan man gjøre på egenhånd for å bedre bleieutslettet?

  1. Skift bleie ofte sånn at barnes hud holdes tørr.
  2. La barnet gå uten bleie så mye som mulig, lufttørkning av stumpen er topp
  3. Når det allerede har blitt sårt, ikke bruk såpe når du vasker, bruk en myk gasklut med babyolje.
  4. Den røde huden smøres med ringblomstsalve, noe som fører til at den såre huden gror fort.
  5. Når rødheten er borte bruk en lanolinbasert salve ved hvert bleieskift. (forklaring lenger ned)
  6. Hvis formodning ringblomstsalve ikke virker og dette utvikler seg til hissig rødhet og veskende flater bør man prøve en salve med hydrokortison krem 1% uten karbamid 2 ganger daglig, dette får man reseptfritt på apoteket.  obs: Denne behandlingen skal ikke gjøres over flere enn 3-4 dager.
  7. Om ingen av de andre tiltakene har hjulpet og det er større eller langvarige utslett, er antagligvis huden infisert.  Da kan du pensle huden med Krystallfiolett liniment som du får kjøpt på apoteket.  Dette er effektivt mot både bakterier og sopp.  Du bruker en q-tips til å påføre linimentet. obs: huden farges lilla av krystallfiolett, dette vil også farge klær om man er uheldig å søle. Påfør enten en lanolinbasert salve utenpå, eller ringblomstsalve.  
  • Gjenta behandlingen 1 (maks.2) ganger daglig i 2-3 dager
Grunnen til at man bør foretrekke en bleiesalve som inneholder lanolin er at denne legger seg som en barriere mellom huden og urinen/aføringen som kommer i bleien.  Lanonin er kjent for at den motvirker dannelsen av ammoniak fra urinen.  Det er ammoniaken som forårsaker rød hud på barnestumper, og ikke alle barnesalver er gode nok til å motvirke dette. 

Noe av denne informajsonen er hentet fra Apotekforeningens foreldrebrosjyre nr 1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar