8. jun. 2013

Gode råd om barn og sol

En brun barnekropp er for de fleste av oss et bilde på sunnhet. Og når solen virkelig varmer har vi lett for å glemme at solstrålene også representerer en viss fare, særlig for de minste barna.

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning. Lyshårete, og spesielt rødhårete barn tåler oftest mindre sol enn mørkhårede.

Man mener i dag at det er en sammenheng mellom strålingsmengden vi utsettes for de første 15 leveårene og utvikling av hudkreft senere i livet. Solforbrenning i barneårene øker risikoen for å utvikle hudkreft i voksen alder. Dette gjør det ekstra viktig å hindre at barna blir solbrente og lære barna å beskytte seg mot solstrålene.

Barn under 1 år bør ikke være i direkte, sterkt sollys lenge av gangen, og barn som sover ute må stilles i skyggen.

Fra et halvt års alder kan barn være ute i solen, men pass på at de er godt beskyttet. Heldekkende klær, for eksempel lett bomullstøy, vil skjerme for de sterke solstrålene.  Selv i vannet kan små barn med fordel beholde en t-skjorte på. La også små barn ha en solhatt på hodet og gjerne solbriller når de er ute i solen.

Ofte kommer symptomene på solforbrennng først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med barnet for å se om huden blir varm og rød.  La heller barnet leke i skyggen eller være inne midt på dagen.

I tillegg til klær og skygge, vil ulike smørbare solbeskyttelsesprodukter (kremer og lotioner) gi beskyttelser på deler av kroppen som ikke er dekket av klær.

VALG AV SOLKREMER:

Solkremer inneholder en eller flere typer solfiltre, enten alene eller i kombinasjon.  Kjemiske solfiltre virker ved å absorberer UV-strålene. De fysiske filtrene består av finpulverisert sinkoksid eller titanoksid som sprer og dermed til dels stopper strålene.
Man bør velge et preparat som er tilsatt solfilter med en høy solfaktor og se at den er effektiv både mot UVA- og UVB-stråler.

Uparfymerte solkremer med fysisk filter er ofte et godt valg til barn. Har barnet ømfintlig hud er det lurt å prøve solkremene på et lite hudområde først, for å se om barnet reagerer på stoffene i kremen.

Smør barnet inn med solkrem 10-20 min før det skal ut i solen, for at kremen skal trekke godt inn i huden. Det er viktig at man smører på rikelig med solkrem.  Mye av solkremen fjernes ved aktiviteter som bading, svetting osv. Gjenta derfor innsmøringen flere ganger i løpet av den tiden barnet er ute.

Hvis barnet er mye i vann eller hvis det er vind, kan det være gunstig å velge en vannfast fet krem som sitter bedre på huden og holder bedre på fuktigheten enn in lotion. Vannfaste, fete kremer bør vaskes av om kvelden sånn at huden får "puste".

Etter en lang dag i solen er det bra å smøre huden med aloe vera lotion eller gel. Denne kjøler ned og heler huden om den er lett brent av solen.

Mange solkremer har dårlig holdbarhet. Gammel solkrem kan derfor ha redusert effekt og gi en lavere beskyttelse enn det som står på pakningen.

HUSK AT SOLKREM ER FERSKVARE OG BØR IKKE OPPBEVARES VARMT PÅ BADET MEN I KJØLESKAPET.

SOLEKSEM:

Soleksem eller "lysdermatitt" er ikke vanlig hos barn.  Eksemforandring er med rødme, små blemmer og kløe kan oppstå ved plutselig krafitg sol på blek hud.
Gradvis tilvenning til solen med solbeskyttelse forebygger slike plager og kan hindre gjentagelse.

BEHANDLING AV SOLFORBRENNING:

En lett solforbrenning trenger ingen behandling, men barnet bør holdes unna solen noen dager til forbrenningen er gått over. Man kan kjøle ned huden ved å legge på ett håndkle vridd opp i kaldt vann.  På apoteket har de linimenter som lindrer varm og sår solbrent hud.

På solbrent hud er ringblomstsalve en effektiv behandling som roer og virker betennelsesdempende på huden og underliggende vev.  

Hvis huden er rød og hoven, kan man for en dageller to bruke en hydrokortison krem 1% for å lindre plagene. Da må man huske at hud som er smurt med hydrokortison ikke skal utsettes for sol de nærmeste dagene da den tynner ut huden og kan skape større og dypere skader.
Tilsvarende behandling kan gis hvis det oåppstår soleksem.
Lokalbedøvende midler med lidokain (xylocain salve) kan gi en kortvarig lindring av smertene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar